Lemin punanen

Lemin punanen on perimätiedon mukaan tullut Suomeen Krimin sodasta palanneiden sotilaiden mukana 1850-luvulla. Sitä on viljelty lähinnä Kaakkois-Suomessa. 1920-luvun lopulla Lemin punasen maine kiiri torikaupan kehittyessä. Perunapitäjänä tunnettu Lemin kunta Etelä-Karjalassa on kehittänyt sen viljelyä ja markkinointia paikallisena erikoisuutena, ja Lemin punasta on saatavilla Etelä-Karjalan toreilla.
Lajiketta kutsutaan myös nimillä Mikkelin peruna ja Sokkalan peruna.

Pyöreä mukula on hyvin alkukantaisen näköinen: se on muhkurainen ja erittäin syväsilmäinen. Nimensä mukaisesti mukula on väriltään hailakan punainen. Malto on keltainen, punakirjava. Varsisto on sangen rehevä ja juuristo vahva. Kukinta on melko runsasta. Punavioletin kukan reuna ja kärki ovat valkoiset.

Lemin punanen on myöhäinen peruna. Se on rutonkestävä. Maku on makeahko.

Lähde: Luonnonvarakeskus